Wysłany: 2007-12-24, 00:29
Ferbik napisał/a:
Dla mnie wprowadzanie zakazów palenia w lokalach to głupota. Rybak pisze o cywilizowanych krajach. Rozumiem, że Anglia i Irlandia to kraje, gdzie troglodytyzm szaleje? Bo jeśli tam spróbowaliby wprowadzić zakaz palenia w pubach, to mogą się pożegnać z klientami.
Przecież w Angli obowiązuje zakaz palenia w miejsca publicznych typu puby itp
[ Dodano: 2007-12-24, 00:35 ]
W Irlandii chyba też ;D
dianawiel trochę kultury i szacunku dla znacznej ilości osób palących przydałoby się w Twoim słownictwie... Rozumiem rozgoryczenie tym tematem, ale jednak zdecydowanie przesadziłaś.
Ja tam nie mam nic do palaczy, którzy stanowią dość liczne grono moich znajomych. Nigdy nie przywiązywałam większej wagi do tego kto pali, a kto nie... Nikt nie jest w końcu idealny i nikt nie jest święty, a według mnie ludzi dzieli się na podstawie całkiem innego kryterium.
Do lokalu EXIT z chęcią się wybiorę i wcale nie z powodu zakazu palenia, a raczej, żeby po prostu zobaczyć, co tam nowego otwarto w naszym mieście.
Dominika napisał/a:
dla tego kto wymyślił cole i czekoladę- dałabym nobla
Tak już na marginesie… Jedna szklanka coli zawiera około 13 łyżeczek cukru. Poza tym w skład tego napoju wchodzą często: kwas ortofosforowy(zwykle używany do odrdzewiania i usuwania kamienia kotłowego) i aspartam(wielu naukowców uważa, że jest on rakotwórczy). Szczególnie u kobiet pijących colę zwiększa się ryzyko wystąpienia osteoporozy. Tak też należy pamiętać, że „nie wszystko złoto, co się świeci”.
Jedna szklanka coli zawiera około 13 łyżeczek cukru. Poza tym w skład tego napoju wchodzą często: kwas ortofosforowy(zwykle używany do odrdzewiania i usuwania kamienia kotłowego) i aspartam(wielu naukowców uważa, że jest on rakotwórczy). Szczególnie u kobiet pijących colę zwiększa się ryzyko wystąpienia osteoporozy. Tak też należy pamiętać, że „nie wszystko złoto, co się świeci”.
doskonale o tym wiem. zapomniałam dodać, że cola- na kaca
karcia napisał/a:
Nikt nie jest w końcu idealny i nikt nie jest święty, a według mnie ludzi dzieli się na podstawie całkiem innego kryterium.
każdy z nas ma inne kryteria, priorytety. niektórzy będą mieć "palący/niepalący" i też trzeba to uszanować.
karcia napisał/a:
Ja tam nie mam nic do palaczy, którzy stanowią dość liczne grono moich znajomych. Nigdy nie przywiązywałam większej wagi do tego kto pali, a kto nie...
hmm i tu się mylisz, dobieramy znajomych zazwyczaj "podobnych" do nas. Mnie na pierwszym roku "nie przeszkadzało", że z dobrych 6 koleżanek nie paliłam tylko ja. Teraz jestem na 3 roku, i moją wspólokatorką jest niepaląca.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2007-12-24, 08:28
Ferbik napisał/a:
Dla mnie wprowadzanie zakazów palenia w lokalach to głupota. Rybak pisze o cywilizowanych krajach. Rozumiem, że Anglia i Irlandia to kraje, gdzie troglodytyzm szaleje? Bo jeśli tam spróbowaliby wprowadzić zakaz palenia w pubach, to mogą się pożegnać z klientami.
Zanim napiszesz takie stwierdzenie sprawdź najpierw google
http://www.europarl.europ.../default_pl.htm
Jest tam wyraźnie napisane, że Irlandia wprowadziła zakaz palenia.
Może i dianawiel użyła trochę byt mocnego słowa ale nie da się zaprzeczyć że ludzi palących
czuć dymem.
O Matko, nie wiedziałam, że aż tak Was zaboli takie słowo. Mam wrażenie, że trafiłam na pensję panienek z dobrych domów. Dla mnie dym papierosowy śmierdzi, jeżeli jestem w lokalu gdzie jest siwo od dymu to przesiąkam tym dymem i chcąc czy nie chcąc staje sie również takim "śmierdzielem" jak i sami palacze. Nie ma to związku z higieną czy tym podobne! Paląc papierosy przesiąkasz tym "zapachem", Twoje ubranie, skóra i stajesz się takim "chemicznym śmierdzielem". Nie unoście się tak jakbym Wam rodzinę obrażała czasami w rozmowie można powiedzieć - "głupi jestes" co nie oznacza, że nasz rozmówca od razu jest debilem z niedorozwojem albo ze chcemy go obrazic do 4 pokolenia wstecz. Wydaje mi się ze, czasami brakuje tutaj niektórym troszeczkę dystansu do siebie i tego Wam życzę. Jeżeli jednak ktoś, naprawdę czuję się osobiście dotknięty to przepraszam go uniżenie. Aczkolwiek pozostane przy swoim zdaniu, dym papierosowy śmierdzi okrutnie, w duzych dawkach powodując u mnie mdłości.
_________________ Sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji...
niektórzy będą mieć "palący/niepalący" i też trzeba to uszanować.
Jasne, że to szanuję. Wymagam szacunku od innych, więc sama staram się być w porządku. Po prostu wyraziłam swoją opinię na ten temat...
Dominika napisał/a:
dobieramy znajomych zazwyczaj "podobnych" do nas
Dla mnie liczy się, czy mogę na kimś polegać, czy mi pomoże, kiedy będę miała kryzysową sytuację, czy dobrze mi się z nim/nią rozmawia i czy czuję się nieźle w jego/jej towarzystwie(chodzi głównie o wzajemne kontakty i porozumienie). Palenie w doborze moich znajomych gra akurat najmniejszą rolę...
Ale przecież każdy ma prawo mieć własne zdanie.
Co do lokalu to jest naprawdę świetny. Piwo nie przekroczyło jeszcze magicznej kwoty 6 zł za butelkę, zawsze można wybrać coś z menu żeby je na pusty żołądek nie wlewać w siebie. Wystrój bardzo przyjemny jednak jak dla mnie główna zaleta to zakaz palenia. Sam nie palę i drażni mnie jak po wizycie w klubie całe ubranie śmierdzi dymem papierosowym.
Wczoraj byłam w tym lokalu na kawce i byłoby wszystko super gdyby nie jeden incydent, którego nie dało sie nie zauważyć.
W lokalu była grupka młodych ludzi (bardzo młodych, większość 18-tu lat nie miała), którzy kupili alkohol. Siedzieli przy barze i rozmawiali z barmanką, odniosłam wrażenie że ona ich bardzo dobrze zna. Po jakimś czasie wpadła do lokalu mama jednego z nich i zapytała sie barmanki dlaczego sprzedaje alkohol nieletnim. Barmanka odpowiedziała ze kupujący ma 18 lat gdyż sprawdziła. Ale tylko jeden chyba z nich miał 18 lat.
Tak sie zastanawiam, czy powinna zwrócić uwagę na fakt że alkohol piją także nieletni?
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum