Na początku chciał bym się serdecznie przywitać - Witam
Druga sprawa, którą załatwię na początku to to, że mam nadzieję iż topic w dobrym dziale dałem.
Ale nie owijając w bawełnę, najpierw wytłumaczę co to owe ASG jest (gdyby ktoś nie wiedział).
Airsoft jest młodą w Polsce zabawą o zasadach zbliżonych do paintballu. Stawiany jest tutaj jednak znacznie większy nacisk na realizm podczas zabawy. Dla jednych jest pasją i sposobem na życie sam w sobie, dla innych jedynie półśrodkiem do podnoszenia kwalifikacji w szerszej działalności paramilitarnej.
W każdym bądź razie czy ktoś z Wielunia bądź też okolic interesuje się ASG ? Samemu nie jest aż tak fajnie a do Łodzi za daleko żeby pozwolić sobie jeździć co tydzień (w dodatku w jedną osobę).
Każdy woli coś innego Mi na przykład paintball w ogóle nie przypadł do gustu.
ASG - może trochę wolniejszy ale za to taktyki ^^
Przykładowo na początku tego roku była bitwa o Ardeny w okolicach Łodzi. Ok 300 osób.
Cytat:
W Praszcze jest ekipa ASG jak się dowiem dam ci namiar.
No, kawałek to tam mam. Przez Wieluń wyjdzie 47km (do samego Wielunia mam jakieś 22km).
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2010-04-02, 18:59
Ekipa z Praszki , z tego co wiem to dość prężnie działająca
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Wysłany: 2010-07-16, 11:11 WIELUŃSKA GRUPA ASG (AIR SOFT, PAINTBALL, SURVIVAL)
Witam. Dziś szukam chetnych do utworzenia wieluńskiej grupy ASG.
po krotce, co to jest?
Airsoft jest to gra terenowa, wymagającą pełnego zaangażowania gracza oraz odpowiedniego wyposażenia Gracze spotykają się na specjalnych poligonach, aby odgrywać określone scenariusze wojenne, polegające na wykonaniu określonego zadania przy jednoczesnym wyeliminowaniu przeciwnika. Każde trafienie kulką wyklucza z dalszej gry, jak na realnym polu walki. Ta fascynująca i niezwykle realistyczna zabawa w wojnę jest doskonałą alternatywę dla paintballu. Z tą różnicą, że korzysta się w niej z replik prawdziwej broni, wykonanych w skali 1:1, strzelających plastykowymi kulkami o średnicy 6 mm. Najlepsze repliki mają zasięg nawet do 50 metrów. Airsoft zyskuje coraz większe grono zwolenników, oraz ulega ciągłemu rozwojowi.
legal czy nie legal?
Air soft gun to NIE jest broń!
Ustawa z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji ze zmianami wprowadzonymi ustawa z dnia 14 lutego 2003 r. o zmianie ustawy o broni i amunicji oraz o zmianie ustawy o Biurze Ochrony Rządu (Dz. U. z 2003 r. Nr 52, poz. 451) Art.8 W rozumieniu ustawy bronią pneumatyczną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku sprężonego gazu jest zdolne do wystrzelenia pocisku z lufy lub elementu ją zastępującego i przez to zdolne do rażenia celu na odległość, a energia kinetyczna pocisku opuszczającego lufę lub element ją zastępujący przekracza 17J.
Repliki ASG możemy, podzielić na 3 grupy:
* sprężynowe (pompki) – kulkę w nich wypycha ciśnienie powietrza, wytworzone dzięki tłokowi pchanemu silną sprężyną. Ładowanie odbywa się przed każdym strzałem poprzez ręczne naciągnięcie sprężyny, czyli pociągnięcie zamka. Modele te posiadają możliwość strzelania tylko i wyłącznie ogniem pojedynczym. Mechanizm sprężynowy stosuje się zarówno w pistoletach jak i karabinkach.
* gazowe – są to pistolety, zasilane specjalnym gazem. Kulkę wyrzuca w nich gaz, zgromadzony w specjalnym zbiorniku, zazwyczaj znajdującym się w magazynku. Gaz ten ładowany jest poprzez zawór, taki jak w zapalniczkach. Nie trzeba ich przeładowywać po każdym oddanym strzale. Zacinają się w niskich temperaturach.
* elektryczne AEG (Auto-Electric-Gun) – najrealniejsze i najlepsze z dostępnych replik, wygladem zbliżone do pistoletów sprężynowych, lecz zamiast ręcznego naciągania sprężyny zastosowano w nich silnik elektryczny, zasilany akumulatorkami, który naciąga sprężynę z dużą mocą i częstotliwością. Dzięki tym technologiom możliwe stało się wprowadzenie przełącznika trybu strzału na pojedyńczy lub serię.
Z uwagi na duży realizm wizualny Airsoft pozwala doskonale wczuć się w postać prawdziwego żołnierza. W celu zwiększenia realizmu combatów, uczestnicy korzystają nie tylko z replik, ale też z ubrań i akcesoriów militarnych, które każdemu pomagają wczuć się w niepowtarzalny klimat zabawy. Odpowiednia sceneria fortów, poligonów lub lasów potęguję tę szczególną atmosferę.
Airsoft zaczyna stanowić poważną konkurencję dla paintballu, ponieważ jest bardziej realny, a przy tym mniej bolesny i kosztowny. Aby uniknąć ryzyka uszkodzenia ciała każdy gracz musi nosić dobrej jakości maskę lub gogle ochronne. Jeśli gracze stosują się do zasad bezpieczeństwa ryzyko uszkodzenia ciała maleje do zera. Airsoft cechuje uniwersalność, jest to doskonała zabawa dla każdego bez względu na wiek, płeć, czy pozycję społeczną.
I co wy o tym myslicie? mam juz w tym doswiadczenie i jesli by byli jacys chetni ( mysle o stworzeniu wieluńskiej formacji) to piszcie. Frajda wielka a wydatek jedno razowy. kto chetny lub chce sie cos dowiedziec pisac, gwarantowana swietna zabawa klimat oraz niezapomniane emocje.
Kontaktować sie tylko i wyłacznie poprzez GG. 1447819
W pajęcznie i działoszynie jest 20 osób ,które posiadają repliki i są chętne do strzelania. Posiadamy dobre repliki ( 1 i 2 jakość) i wszyscy posiadają mundury (niestety różne wzory).
Mniej więcej tak to wyglądało rok temu http://www.youtube.com/watch?v=vuBLfGXa5U0 , w tym roku niestety działania trochę przycichły (w drużynie pajęczańskiej), ale chęci nadal do strzelania są. Jakbyś chciał się skontaktować pisz na maila marek_pno@tlen.pl lub nasze forum asgop.fora.pl (ostatnio przycichło)
(link poprawiłem)
pzdr
Ostatnio zmieniony przez Marek_pno 2010-08-30, 21:55, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Cze 2011 Posty: 168 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Druga strona kabla
Wysłany: 2011-07-31, 21:10
heh, jeśli kreci was asg, to jest coś takiego jak konwent Old Town, mówiąc w skrócie banda ludzi biegająca z ASG po kawałku pola które jest na środku lotniska pod Stargardem. Pomijając fakt ze konwent odbywa się właśnie teraz... od jutra chyba jest dwu dniowy LARP z tego co słyszałem...
_________________ Będę wyjątkowy! wykonam skrypty js i php! Za rozsądną opłata ;p
Zapraszamy grupę lub pojedyńcze osoby do wspólnych rozgrywek w pajęcznie/działoszynie:) Jeśli ktoś nie jest pewien czy taki rodzaj "zabawy" mu odopowiada, możemy pożyczyć sprzęt ,żeby mógł się przekonać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum